Cadrul natural Comuna Perişani este aşezată în nordul Depresiunii Loviştei, depresiune intramontană din cadrul Carpaţilor Meridionali, în străvechea Ţară a Loviştei. Prima atestare documentară a localitătii a fost la data de 10 Ianuarie 1519, în hrisovul dat de Neagoe Basarab, prin care se întăreste slugerului Dragomir si fiicei sale Neacsa stăpânirea asupra părtilor din Podeni, Bumbuesti jumătate, Bratovesti si Clocotici.
Analizand documentele istorice, se poate desprinde cu certitudine, că teritoriul actual al localităţii Perişani ca, de altfel, al întregii Ţări a Loviştei, a fost aprig disputat, din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind faptele istorice ce s-au petrecut aici iar mai recent, desele modificări ale structurii administrativ-teritoriale a zonei. Acest lucru nu este o pură întâmplare el se datorează aşezării zonei la graniţa dintre principatele române şi faptului că, pe aici, se făcea cea mai scurtă legătură, peste munţi, între Ardeal şi Muntenia, venind dinspre Sibiu spre Curtea de Argeş.
Din punct de vedere geografic apreciem peisajul ca fiind specific depresiunilor intramontane, totuşi, cu un climat moderat şi relativ blând, propice locuirii umane, spre deosebire de depresiunile intramontane din Carpaţii Orientali care au un climat mult mai rigid. Aceasta se datorează extinderii mult mai mari a depresiunii de o parte şi de alta a Oltului, ceea ce îi conferă un climat de adăpost. Zona este dominată de Masivul Cozia (1668 m.), situat la sud, şi de prelungirile muntoase ale Munţilor Făgăraş care se află la o distanţă, totuşi, mare (peste. 10 km.) de zona locuită.
Aspectul general al zonei se poate compara cu o “cuvetă între munţi ” sau cu “fundul unei căldări” cum obişnuiesc să spună localnicii Comuna Perişani este situată la o distanţă de 11 km. de Drumul naţional D.N 7 de importanţă europeană E 81, pe stânga Oltului şi la o distanţă de 62 de km. de reşedinţa judeţului, municipiul Rm. Vâlcea. Este străbătută de D.N. 7 D, modernizat parţial fiind asfaltat doar 3 km în zona centrului civic al localităţii Perişani. Zona urbană din imediata apropiere a localităţii o întâlnim în oraşele la distanţele: Brezoi – 25 km., Curtea de Argeş-40 km., Călimăneşti-40 km şi Sibiu-72 km. Comuna are in componenta sa 8 sate si anume: Perisani, Baiasu, Mlaceni, Podeni, Poiana, Pripoare, Spinu si Surdoi.